Van Gogh Fietsroute

De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 335 km fietsplezier, verdeeld in vijf unieke routes. Die voeren je langs vijf Brabantse gemeenten die een bijzondere band hebben met Van Gogh: Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en ’s-Hertogenbosch. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd.

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). In Brabant werd Vincent geboren, hier groeide hij op, vond hij inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier, ontwikkelde hij zich tot schilder en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. De route nodigt fietsliefhebbers uit zich te laten inspireren door het landschap dat Vincent in zijn hart sloot.

De Van Gogh fietsroute is uitgezet over het huidige fietsknooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord treft je een Van Gogh fietsroutebord. Volg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

De complete rondgaande route is 335 kilometer lang. Er zijn echter ook vijf kortere themaroutes uitgestippeld rondom de Van Gogh erfgoedlocaties.

De 5 Van Gogh toproutes

Nuenen, 56 km

Ruim 22 locaties in Nuenen en omgeving herinneren aan Van Gogh. Hij woonde en werkte hier van 1883 tot 1885.  Hier schilderde hij De Aardappeleters, hier bevindt zich het design Van Gogh-Roosegaarde fietspad en het Vincentre.

 

Zundert, 65 km

Bezoek Zundert, de geboorteplaats van Vincent en de plaats waar hij zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Startpunt van de fietsroute is het bijzondere Vincent Van GoghHuis te Zundert.

Tilburg, 50 km

In Tilburg kreeg Vincent tekenles van kunstenaar Constant Huijsmans. Startpunt bij Vincents Tekenlokaal te Tilburg.

Etten-Leur, 32 km

In de periode tussen 1875 en 1882 kwam Vincent regelmatig in Etten waar zijn vader dominee was. Hier richtte hij zijn eerste atelier in, maakte hij honderden schetsen en tekeningen en liet hij zich voor het eerst registeren als kunstschilder. De ambitie van Van Gogh is zichtbaar en voelbaar in de Ettense Van Gogh Kerk.

’s-Hertogenbosch, 30 km

De enige locatie in Brabant waar je originele werken van Vincent van Gogh kunt bekijken. In de presentatie Het Verhaal van Brabant vind je het Vincent van Gogh Paviljoen met een aantal van zijn schilderijen.

Van Gogh fietsklapper

De Brabantse Van Gogh fietsklapper is voor € 8,95 verkrijgbaar bij de erfgoedlocaties Vincent Van GoghHuis in Zundert, Van Gogh Kerk in Etten-Leur, Vincentre in Nuenen en Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch en bij diverse VVV’s en bibliotheken. De klapper kun je ook online bestellen voor € 11,90 incl. verzend- en handlingkosten (binnen Nederland). Zelf downloaden kan ook door op de afbeelding te klikken. Als ondernemer/organisatie kun je de Van Gogh Fietsroute klapper hier bestellen.

Download hier de Engelstalige variant
Download hier de Duitstalige variant 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handige tips voor onderweg

Wijzigingen fietsnetwerk

Let op: wegens wijzigingen in het fietsnetwerk is de route op een aantal punten gewijzigd.

Overzicht wijzigingen.

 

Routes in Brabant app

Download de app en laat het verhaal van Vincent nóg meer tot leven komen. Onderweg ontvang je via beacons extra achtergrondinformatie over de locaties die je op de route tegenkomt.

Meer info en download de app

Maak je eigen route met de routeplanner

Download hier de handleiding om je eigen wandelroute te plannenKijk hier voor tijdelijke afsluitingen/omleidingen in het routenetwerk. 

Let op: de printfunctie van de routeplanner werkt helaas niet in Internet Explorer. Tip: gebruik Chrome.

Van Gogh toplocaties langs de route

Van Gogh fietspad - by DEZEEN