Brabant van boven. Ken jij deze 7 uitkijktorens al?

Bewonder de Brabantse natuur van boven! Noord-Brabant vind je een aantal fantastische uitkijktorens middenin de natuur, die ieder jaargetijde leuk zijn om te bezoeken. Heb je een mooi plaatje gemaakt vanaf grote hoogte? Vergeet niet om je foto op Facebook of Instagram te taggen met #visitbrabant.

1.    Uitkijktoren Pompejus

Bij Fort de Roovere in Halsteren, gelegen aan het Zuiderwaterlinie wandelpad, kun je de Brabantse Wal bewonderen van 25 meter hoogte! Trotseer de 129 treden van uitkijktoren Pompejus en geniet van het prachtige uitzicht. Tip: op dezelfde locatie vind je ook de Mozesbrug: een houten brug onder het wateroppervlak. Hier loop je letterlijk door het water, terwijl je voeten droog blijven. Meer wandeltips in deze omgeving? Lees de blog van Roos Vlaar.

2.    D'n Flaestoren Esbeek

Een uitkijktoren van 24 meter hoog tussen de Flaes en het Goorven in Esbeek. Vanaf dit markante uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over Landgoed de Utrecht. De Flaestoren staat niet ver van Herberg In Den Bockenreyder, een heerlijk verborgen plekje middenin de bossen. Let op: als je deze toren wil beklimmen, heb je een euromunt nodig. Je kunt bij de toren geen geld wisselen.

 

3.    De Kempentoren

Wist je dat je D'n Flaestoren ook een grote broer heeft? Sinds eind 2019 vind je in Spoorpark Tilburg de 36-meter hoge Kempentoren. Een echte eyecatcher! Beklim voor 1,50 euro (alleen via pinpas) de toren en geniet van een fantastisch uitzicht over de stad Tilburg. Een aanrader in combinatie met de Tilburgse Spoorzone. 

4.    De Nieuwe Brandtoren, Reusel

Deze plek werd al eens uitgeroepen tot één van de 40 mooiste uitkijkposten ter wereld. De 25 meter hoge kubustoren maakt deel uit van Taverne d'n ouwe Brandtoren. De sportieveling kan zich hier goed uitleven, want tegen de toren is een 15 meter hoge klimwand bevestigd. Maar je kunt een bezoek ook combineren met een wandeling of fietstocht door de Peelse Heide. 

5.    Uitkijktoren Herperduin

De nieuwe uitkijktoren in natuurgebied De Maashorst mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Sinds maart 2019 vind je hier Uitkijktoren Herperduin, een spiksplinternieuwe toren van 25 meter hoog. De uitkijktoren is gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal, niet ver van Speelbos Herperduin en Vakantiepark Herperduin

  • De Maashorst
  • Natuurgebied de Maashorst met stuifzand en bomen

6.    De Pagode, de Efteling

Onderweg naar attractiepark De Efteling zie je hem al boven het park uitkomen: De Pagode. Deze attractie strekt zich uit tot 45 meter boven de grond en de arm weegt 225 ton. Deze vliegende tempel is sinds 1987 een van de paradepaardjes van het populairste attractiepark van Nederland. 

7.    De Kampina van boven 

Op het Banisveld in de Kampina kun je sinds het voorjaar van 2019 een nieuwe uitkijktoren beklimmen. De toren heeft de bijnaam 'Tour de Frans', vernoemd naar voormalig Boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten. Hij kreeg deze uitkijktoren als afscheidscadeau voor zijn pensioen. Lees meer over deze uitkijktoren op de website van Natuurmonumenten. (foto's: @Boswachterfrans via Instagram) 

Meer Brabant ontdekken?