Van Gogh Fietsroute

De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 335 km fietsplezier, verdeeld in vijf unieke routes. Die voeren je langs vijf Brabantse gemeenten die een bijzondere band hebben met Van Gogh: Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en ’s-Hertogenbosch. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd.

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). In Brabant werd Vincent geboren, hier groeide hij op, vond hij inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier, ontwikkelde hij zich tot schilder en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. De route nodigt fietsliefhebbers uit zich te laten inspireren dor het landschap dat Vincent in zijn hart sloot.

De Van Gogh fietsroute volgt het fietsknooppuntennetwerk en is herkenbaar aan de Van Gogh routebordjes. Volg de Van Gogh fietsroutebordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem. De gehele rondgaande route is 335 kilometer lang. Er zijn echter ook vijf kortere routes uitgestippeld rondom de Van Gogh erfgoedlocaties.

De vijf deelroutes

  • Zundert: 65 km, geboorteplaats van Vincent en waar hij zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Startpunt bij Vincent Van GoghHuis te Zundert
  • Tilburg: 50 km, hier kreeg Vincent tekenles van kunstenaar Constant Huijsmans. Startpunt bij Vincents Tekenlokaal te Tilburg.
  • Etten-Leur: 32 km, in de periode tussen 1875 en 1882 kwam Vincent regelmatig in Etten waar zijn vader dominee was. Hier richtte hij zijn eerste atelier in, maakte hij honderden schetsen en tekeningen en liet hij zich voor het eerst registeren als kunstschilder.
  • Nuenen: 56 km, ruim 22 locaties die in Nuenen en omgeving aan Van Gogh herinneren. Hij woonde en werkte hier van 1883 tot  1885.  Hier schilderde hij De Aardappeleters en hier bevindt zich het design Van Gogh-Roosegaarde fietspad.
  • ’s-Hertogenbosch: 30 km, de enige locatie in Brabant waar je originele werken van Vincent van Gogh kunt bekijken.

De Brabantse Van Gogh fietsklapper is verkrijgbaar bij de erfgoedlocaties Vincent Van GoghHuis in Zundert, Van Gogh Kerk in Etten-Leur, Vincentre in Nuenen en Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Het boekje is ook verkrijgbaar bij diverse VVV’s en bibliotheken. Ondernemers kunnen het boekje bestellen via www.routebureaubrabant.nl. Wil je als consument het boekje bestellen? Stuur dan een mailtje naar info@routesinbrabant.nl. Het boekje is verkrijgbaar voor 8,95 euro excl. verzendkosten. Maar zelf downloaden kan natuurlijk ook door op de onderstaande afbeelding te klikken:


Download hier de engelstalige variant 

Let op: wegens een wijziging in het fietnetwerk in Son en Breugel is de Van Gogh Route op dit stuk gewijzigd. De route loopt nu van knooppunten 10 - 42 - 43 - 9. De verbinding rechtsreeks tussen knooppunt 10 - 9 is komen te vervallen.